Estetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği; hastanın yüzü ile uyumlu ve doğal görünümlü olarak yapılan, kozmetik uygulamaları da içeren tedavi şeklidir.
Estetik diş hekimliği uygulamalarından yaygın şekilde uygulananları şu şekilde sıralayabiliriz ;
Estetik Restorasyonlar
- Kompozit Dolgu
- İnlay – Onlay uygulamaları (Seramik veya kompozit)
- Veneer Kuron uygulaması (Zirconia – ceramic,IPS e.max, Empress Esthetic)
- Laminate veneer uygulaması (Yaprak Porselen)
- Diş beyazlatma tedavisi
- Diş eti estetiği (Gummy Smile tedavisi)
Estetik diş hekimliği uygulamaları hangi durumlarda yapılabilir?
* Dişlerde birçok sebebe bağlı oluşan renklenmelere ya da koyu ve renkli dişlere
* Kazalara bağlı kırılan ön bölge dişlerine
* Birçok neden bağlı olarak meydana gelen ön diş çürüklerine
* Diş etleri çekilmelerinden dolayı kötü görünüme sahip dişlere
* Diş eti tedavilerinden sonra dişlere estetik şekillendirilme yapılması
* Ön bölgede birçok sebebe bağlı olarak kaybedilen dişlerin dudak ve yüz estetiğine uygun olarak şekillendirilmesinde uygulanabilir.
Kompozit Lamine Uygulaması (Bonding)
Özellikle ön işlerdeki kırık ve çatlakların tedavisinde, ayrıca şekil – renk değiştirme amacıyla dişe yapılan ilaveleri ifade eden bir yöntemdir. Önce yapıştırılacak kompozit malzemenin rengi ile doğal dişlerin rengi birbirine uyumlu hale getirilir. Daha sonra dişler hafifçe törpülenir ve kompozit malzemenin yapışması için bir jel sürülür. Kompozit malzeme uygulandıktan sonra dişe oturtulur ve yüksek yoğunluklu ışıkla sertleştirilir. Bunun ardından doğal görünüm için parlatılır.Inlay / Onlay restorasyonlar, büyük dolgu gerektiren ya da kanal tedavisi yapılan dişlerin restorasyonu için laboratuvarda hazırlanan estetik dolgulardır. Inlay ve onlayler porselen ve ya fiberle güçlendirilmiş kompozit materyalden yapılır. Kullanılacak materyal tercihi temastaki diğer dişlerin doğal, kompozit veya porselen olmasına göre belirlenir.
Inlay / Onlay restorasyonlar
Büyük dolgu gerektiren ya da kanal tedavisi yapılan dişlerin restorasyonu için laboratuvarda hazırlanan estetik dolgulardır. Inlay ve onlayler porselen ve ya fiberle güçlendirilmiş kompozit materyalden yapılır. Kullanılacak materyal tercihi temastaki diğer dişlerin doğal, kompozit veya porselen olmasına göre belirlenir.
Veneer Kuron uygulaması
Zirkon dişler, bugüne dek diş estetiğinde ulaşılan en kaliteli ürünlerden biridir. Sağlamlığı, doku ile uyumu ve doğal görüntüsü ile diş estetiğinin vazgeçilmez ögesidir. Estetik diş hekimliği gelişen teknoloji, geliştirilen tedavi biçimleri ile artık alt yapılı porselen terk edilmeye başlamıştır. Diş estetiğinde artık aranan faktörler oldukça çoktur. Yapılan diş tek amaca hizmet etmez. Bu faktörler, biyolojik uyum, doğal diş görünümü, estetik ve mekanik direnç gibi etkenlerdir. Saydığımız bu etkenler zirkonyumda mevcuttur. Alt yapısında metal değil, zirkonyum kullanılır. Zirkonyum, beyaz bir alaşımdır. Zirkonyum alt yapılı porselenler, ön dişlerde dahi oldukça doğal durur ancak yalnızca estetik avantajı yoktur, oldukça sağlamdır. Bu sebeple diş hekimlerinin tercihi zirkonyum kaplamadır. Bu sayede kişinin hayat kalitesi artar. Kendi dişleri kadar doğal duran ve kendi dişlerinden daha da sağlam olan bu dişlerle hayata karşı yeni bir gülüş kazanır.
Zirkonyum, doğada bulunan bir maddedir. Doğadan çıkarılır, beyaz metal şeklinde geçer.
Zirkonyumun klasik metal köprülerden farkı, uygulamada alt yapı olarak beyaz alaşımın kullanılmasıdır. Klasik metal köprülerde metal kullanılmaktaydı. Oldukça estetik bir görüntü sağlayan ve son teknolojilerle üretilmiş bu ürün, dayanıklılığı ve doğallığı bir arada sunabilen tek üründür.
IPS e.max® nedir?
IPS e.max materyali diş estetiği ve dayanıklılık ortalamasında tam seramik restorasyon üretiminde kullanılabilecek en üst seviye malzemedir. Sıklıkla estetik gereksinimin ileri seviyede olduğu ön (frontal) bölgede kullanılır.
Porselen laminate veneer
Dişten 0,3 – 0,7 mm. yüzey kaldırılarak üzerine yapıştırılan porselen yaprakladır. İstenen renk ve formda çok ince olarak hazırlanan porselen laminate veneer metal içermemektedir. Kırılmaya karşı dayanıklı olan porselen laminateler; ışığın dişten içeriye geçmesini sağlar.
Günümüzde laminate veneer restorasyonlar renklenmiş, kırılmış, malforme ya da hafif dizilim bozukluğu olan hastalarda konservatif bir yöntem olarak tercih edilmektedir.
Diş Beyazlatma Tedavisi (Bleaching)
Bleaching yöntemi ile diş beyazlatma, klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir diş beyazlatma yöntemidir. Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte başarı oranı yükselen ve güvenilir bir diş beyazlatma yöntemi olarak öne çıkmaktadır.
- Bu yöntemde öncelikle diş etlerini korumak için koruyucu bir tabaka yapılır.
- Ağartıcı kimyasal jel açıkta bırakılan diş yüzeylerine diş hekimi tarafından uygulanır.
- Dişlerin üzerine özel ışık kaynağı belli bir süre tutulur.
- İşlem sonrasında sonuç hemen görülebilir.
- Gerekli temizlikler yapıldıktan sonra işlem tamamlanır. Oldukça etkili olan bleaching diş beyazlatma yöntemi genellikle tek seansta sonuç verirken, renklenmenin derecesine göre seans sayısı artabilir.
Diş eti estetiği (Gummy Smile tedavisi)
Gummy Smile Tedavisi; Konuşurken ve gülerken diş etlerinin normalden fazla görülmesine denir.
Üst dudak altında kalan diş etlerinin konuşurken veya gülerken 2-3 mm den fazla görünür olması durumuna gummy smile (Dişeti gülüşü) denir. Dişlerin olduğundan daha büyük algısı oluşturur.