İmplant
İmplant Nedir?
Travma, çürük, kanal tedavili veya diş eti hastalığı nedenleri ile kaybedilen eksik dişlerin yerine uygulanan vida şeklinde yapay diş kökleridir. Dokuya uyumlu bir materyal olan titanyumdan yapılan implantlar doğal dişlere en iyi alternatiftir.
İmplant Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?
Tek veya çok sayıda diş eksikliklerinde, hatta tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda implant uygulanabilir.Tek diş eksiklikleri, sağlam olan komşu dişler küçültülerek geleneksel köprü protezi ile tedavi edilirken, bir adet implant yerleştirilerek komşu dişlere dokunulmadan sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir. Çok sayıda diş eksikliklerinde iki ya da daha fazla implant ile sabit köprü tedavisi yapılmaktadır. Tam dişsizlik durumunda ise tam protez denilen damak protezleri yapılır. Tam protezlerde karşılaşılan çiğneme, konuşma problemleri ve tat alma sorunu implant tedavisi ile ortadan kalkmaktadır. Daha tutucu implant destekli hareketli protez yapılabileceği gibi uygulanan implant sayısı artırılarak sabit köprü protezi de yapılabilir.
İmplant Tedavisi Herkese Uygulanabilir mi?
Tek veya çok sayıda diş eksikliklerinde, hatta tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda implant uygulanabilir.Tek diş eksiklikleri, sağlam olan komşu dişler küçültülerek geleneksel köprü protezi ile tedavi edilirken, bir adet implant yerleştirilerek komşu dişlere dokunulmadan sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir. Çok sayıda diş eksikliklerinde iki ya da daha fazla implant ile sabit köprü tedavisi yapılmaktadır. Tam dişsizlik durumunda ise tam protez denilen damak protezleri yapılır. Tam protezlerde karşılaşılan çiğneme, konuşma problemleri ve tat alma sorunu implant tedavisi ile ortadan kalkmaktadır. Daha tutucu implant destekli hareketli protez yapılabileceği gibi uygulanan implant sayısı artırılarak sabit köprü protezi de yapılabilir.
Şeker Hastalarına İmplant Yapılabilir mi?
Şeker seviyesi kontrol altına alınmış hba1c düzeyi kabul edilebilir ölçüdeki bireylere implant yapılır.
Sigara İçenlerde İmplant Yapılır mı?
Tercihen sigara içmemeleri önerilse de az sayıda sigara kullanımında implant yapılır.
İmplant Tedavisi Ne Zaman Uygulanabilir?
Diş çekiminden sonra çekim bölgesinin iyileşmesini takiben ya da çekim ile aynı seansta implant uygulanabilir.
İmplant Sırasında Ve Sonrasında Ağrı Hissedilir mi?
İmplant uygulaması o bölgeye uygulanan lokal anestezi ile ağrısız şekilde yapılmaktadır. Operasyon sonrasında herhangi bir diş çekimi sonrasında oluşabilecek kadar hafif bir ağrı oluşabilir. Çene kemiğine uygulanan bir işlem olması nedeniyle hafif ödem de oluşabilmektedir.
Toplam Tedavi Süresi Nedir?
İmplantta 2 aşamalı tedavi prosedürü izlenmektedir. İlk aşama implantın yerleştirilmesi, 2. aşama implant üstü protezin yapılmasıdır. İmplant operasyonu 1 implant için yaklaşık 15 dakikalık bir uygulamadır. İmplantların çene kemiği ile tam birleşmesini sağlamak amacıyla operasyondan sonra 2-4 aylık bekleme süresi vardır. Bunu takiben 10 gün içinde kalıcı implant üstü protezi yapılır. 2-4 aylık iyileşme sürecinde geçici bir protez yapılabilir.
İmplant Pahalı Bir Tedavi midir?
Dünyada implant uygulamalarının her geçen gün çoğalması, beraberinde implant üretimi yapan firmaları da çoğaltmıştır. Bu rekabet ortamı hem implant kalitesini ve yüzey özelliklerini yükseltmiş, hem de implantların fabrikalarca üretim maliyetlerini düşürmüştür..
İmplantların Çene Kemiğine Uygulanması Çok Zor mudur?
Gelişen teknikler ve cerrahi setlerle uygulama diş çekiminden daha kolay hale gelmiştir.
Sistemik Hastalıkları Olanlara İmplant Uygulamak Tehlikeli midir?
Doktor kontrolü altında bulunan tüm rahatsızlıklarda genel olarak implant uygulamanın hiçbir riski bulunmamaktadır.( Hipertansiyon,diyabet vs…)
İlk Muayeneye Gelirken Ne Yapılmalıdır?
Panaromik röntgen ilk muayenede çok önemlidir.
İmplant Alerji Yapar Mı?
Bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir alerji vakası bulunmamaktadır. İmplantlar son derece biouyumlu bir malzeme olan titanyumdan üretilmektedir ve bu da alerji riskini yok denecek hale getiren en büyük faktördür.
Ameliyat Sonrası Çok Zorlu mudur?
Son derece travmatik yerleştirilen implantlar sonrası gayet kolay iyileşme olmaktadır.
İmplant Sonrası Dişlerim Ne Zaman Yapılacak ?
Eğer ileri cerrahi teknikler (sinüs lifting ,kemik ogmentasyonları, vs..) gerekmeden implantınız uygulandıysa, üst çenede 3-4 ay alt çenede ise 2-3 ay sonra implantlarınız çene kemiğinizle kaynamış olacak ve dişleriniz sorunsuz bir şekilde yapılacak demektir.
İmplantlarımla MR çektirebilir miyim?
Dental implantların üretildiği malzeme olan titanyum , manyetik alan tepkisi olmayan bir malzemedir.Bu sebepten ötürü implantlarınızla MR çektirmenizde hiç bir sakınca yoktur.
İmplantlarımın Ömrü Ne Kadar ?
İmplantlar tıpkı kendi dişlerinizin gibi bakım isteyen yapay dişleriniz ya da diş köklerinizdir. Ağız hijyeni iyi olan hastalarımız implantlarını sorunsuz bir şekilde uzun yıllar kullanabilirler. Tabiki yine düzenli diş hekimi kontrolü de bu süresin uzamasında etkili önemli faktörlerdendir.
Neden İmplant Yaptırmalıyım ?
İmplant tedavisi sayesinde eksik dişleriniz mevcut dişlere herhangi bir işlem yapılmadan , yerine getirilebilmektedir..Porselen köprülerle tedavi edilen eksik dişler 10 yılda bir değiştirilmekte ve 1 eksik diş için yaşam boyunca 15-20 adet diş yapılmaktadır.Oysa implant tedavisi ile bir eksik diş için bir diş yapılmaktadır.
İmplantın Vücut Tarafından Reddedildiği Doğru Mudur?
Doğru teknik ve steril çalışmayla uygulanan implantların vücut tarafından reddi söz konusu değildir.Dünya genelinde implantlarda başarı oranı %97-99 aralığındadır.
Protezlerimi İmplantla Daha Mı Rahat Kullanacağım ?
Kesinlikle evet. İmplant uygulamasından önce dilinizle dahi kolayca çıkartabildiğiniz protezleriniz implantlarla desteklendikten sonra elinizle dahi zor çıkabilecek stabiliteye kavuşacaktır. Bu size hem sosyal olarak özgüven verdiği gibi, protezlerin altına yemek kaçması şikayetinizin de önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz. Ayrıca protez yapıştırıcısı tarzı kozmetik ürünlere ihtiyaç duymayacaksınız.
İmplantlar Düşer mi?
Çene kemiği ile entegrasyonu tamamlanmış bir implantın düşme olasılığı yoktur. Tabi ki bu durumun en büyük ön koşulu ağız hijyeninin ve bakımın yüksek olmasıdır. Unutmayın ki kendi dişlerinizde ömür boyu ağızınızda kalacak şekilde tasarlanmıştı , fakat siz o dişi çektirdiniz. İmplantlarda ya da üzerine yapılan dişlerde çürüme riski yoktur.Fakat implant çevresini saran yumuşak dokuların sağlığı tamamen diş fırçalamaya bağlıdır.Üzerinize düşen tek şey dişlerinizi fırçalamak ve ağız gargaraları kullanmaktır. Bu yapıldığı takdirde implantınızı ve üzerindeki dişinizi ömür boyu sorunsuzca kullanabilirsiniz.
İmplant Fiyatları Nedir?
KULLANILAN İMPLANT MARKASINA BAĞLI OLARAK FİYAT DEGİŞİKLİGİ GÖSTEREBİLİR.
İmplant Öncesinde Ve Sonrasında Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?
Operasyon sonrası mutlaka ve mutlaka panaromik röntgen çekilmeli ve implantların gerek açısal olarak uygunluğu , gerekte anatomik oluşumlarla problemsiz bir şekilde konumlandığının kontrolü yapılmalıdır. Herhangi bir problem varlığında anında müdahale yapılarak hastaların ikinci bir operasyon için endişe duymaları önlenmeli ve sorun anında giderilmelidir.
Klinik terk edilmeden önce mutlaka ve mutlaka soğuk uygulama başlamalıdır ve soğuk uygulama operasyon bölgesine 10 dakika tatbik edilmeli 10 dakika uygulamaya ara verilerek soğuk yanığının önüne geçilmelidir. Hiç bir surette buz vs. soğuk materyaller cilde direkt uygulanmamalı bir bez ya da kağıt havlu üzerinden KURU SOĞUK uygulanmalıdır. Soğuk uygulama şişme ve kanamanın kontrolü için en önemli araçtır. Uzun süre kurallara uygun yapılan uygulama şişmeyi büyük ölçüde engeller.
Operasyon yapılan gün soğuk uygulamayı destekleme için dondurma gibi hem keyifli hemde soğuk gıdalar alınabilir. Fakat tercih edilen dondurma içeriğinde meyve ya da çikolata parçaları olmamalıdır. Bu parçacıklar yara içerisine girebilir ve yarayı bozabilir.
Eve gidildiğinde uyuşukluktan ötürü çevre dokuları zedelememek için dikkatli davranılmalı, uyuşukluğun geçip geçmediği, dudakları ısırarak yada parmaklar arasında sıkıştırarak kontrol edilmemelidir.
Yazılan ilaçlar mutlaka alınmalı ve düzenli bir biçimde kullanılmalıdır. Ağrı olmasa da ilaçlara ara verilmemeli ve başlanan ilaca kutu bitene kadar devam edilmelidir.
Tüm vücutta olduğu gibi ağız içi yaralarda da temizlik ve hijyen yara iyileşmesini olumlu yönde etkileyerek hızlandıran bir faktördür. Dikişlerin kopacağından endişe edilmemeli ve operasyon bölgesinin ön ve arkasında ki dişler fırçalanmalı, ağız bakımına aynen devam edilmelidir.
Ağız gargaraları mutlaka reçetelere ilave edilmeli ve kullanılmalıdır.Bu konuda yapılan en büyük yanlış ise ; gargara sonrası ağızın temiz suyla da çalkalanmasıdır. Ağız gargaralarından sonra 30 dakika beklenmeli bu süre boyunca ağıza su dahil hiçbir şey deydirilmemelidir. Gargara ağızdan tükürüldükten sonra ağıza alınan su vs. etkinliği bozmaktadır.
Operasyon sonrası her gün yara dışarıdan hasta tarafından kontrol edilmeye çalışılmalı anormal şişme ,kanama ,ağrı ya da uyuşukluk geçmemesi durumlarında mutlaka doktorla irtibat kurulmalıdır.
Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerin alınması için kontrole gidilmelidir. Gereğinden fazla duran dikişler sanılanın aksine yarayı güçlendirmek yerine, hijyen bozukluğundan ötürü negatif etki etmektedir.
Diş (Dental) İmplant Nasıl Yapılır?
Ağız içi implantlar diş eksikliğini tamamlamak için yapılan diş kökü yerine geçen vidalardır. Genellikle titanyum, zirkonyum ve platin’den yapılsa da daha çok grade 4 titanyum kullanılmaktadır. Bu vidalar sayesinde diş eksiklikleri giderilir. Kron ve köprüler yapılabilir.
İmplant uygulaması acı verir mi?
Etkili bir anestezi ile hiç bir acı duyulmaz. İşlem sonrası ağrı kesici kullanarak konforlu bir süreç geçirilir.
Süreç ne kadar sürer ?
Süreç değişmekle beraber 3 ay gibi bir sürede dişler kullanıma hazır olabilir.
Tek diş eksikliklerinde ne yapılır?
iki dişin kesilip kaplanmasına gerek duyulmadan implant ile kalıcı sabit diş yapılır.
Tüm dişlerin kaybedilmesinde neler yapılır?
iki ya da daha fazla implant kullanılarak hareketli bir protez yapılır.
Alt çenede en az 5 üst çenede 6-8 arası implantla sabit protez uygulanabilir.
İmplant bakımı nasıl olmalı?
Günde 2 kez fırçalama ve gargara kullanımı yeterli olacaktır. 6 aylık periyotlarla diş hekimine gitmek de gerekir.
Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir.